TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim ve Afet Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Burcu Özsoy, Ege Üniversitesi’nde “Türkiye’de Kutuplar ve Ar-Ge” başlıklı konferans verdi. Antarktika'daki bilimsel seferlerden iklim krizine kadar pek çok konunun ele alındığı etkinlikte, kutupların çevresel, ekonomik ve jeopolitik önemi vurgulandı.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi’nde düzenlenen konferansta kutuplardaki bilimsel çalışmaların önemi, Türkiye’nin Antarktika’daki faaliyetleri ve iklim değişikliğinin küresel etkileri masaya yatırıldı. Konferansa Rektör Yardımcıları, senato üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Konferans öncesi EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, konuk konuşmacı Prof. Dr. Burcu Özsoy’u makamında ağırlayarak teşekkürlerini iletti.

3 yılda Kıbrıs büyüklüğünde buz eridi

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlkin Şengün, kutup bölgelerinin sadece çevresel değil, aynı zamanda jeopolitik ve ekonomik açıdan da kritik olduğunu vurguladı. Türkiye’nin Ulusal Kutup Bilim Programı kapsamında 2017’den bu yana önemli bir atılım gerçekleştirdiğini belirten Prof. Dr. Şengün, multidisipliner araştırmaların bu alandaki ilerlemenin anahtarı olduğunu söyledi.

20 yıldır kutuplarda bilimsel çalışmalar yürüten Prof. Dr. Burcu Özsoy, TÜBİTAK MAM koordinasyonunda düzenlenen kutup seferleriyle elde edilen verileri paylaştı. Antarktika’da 3 yıl içinde Kıbrıs büyüklüğünde buzulun eridiğini kendi istasyon verileriyle ortaya koyduklarını ifade etti. Prof. Dr. Özsoy, eğer önlem alınmazsa 2050’ye kadar sıcaklık artışının 4 dereceye ulaşacağını belirtti.

Yüzde 70 tatlı su rezervi Antarktika'da

Türkiye’nin Antarktika’da gözlemci ülke statüsünde olduğunu belirten Prof. Dr. Özsoy, yürütülen saha çalışmaları sayesinde danışman ülke statüsü yolunda ilerlediklerini açıkladı. Antarktika’nın dünya tatlı su rezervinin yüzde 70’ine sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özsoy, kıtanın aynı zamanda zengin maden ve hidrokarbon kaynaklarına da ev sahipliği yaptığını vurguladı.

Prof. Dr. Özsoy, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nin enerji teknolojileri, biyoteknoloji, çevre ve savunma sanayi gibi pek çok alanda Ar-Ge projeleri yürüttüğünü anlattı. Kutuplardaki zorlu koşulların mühendislikten psikolojiye, uzay bilimlerinden sağlık teknolojilerine kadar pek çok disiplinde yenilikçi çözümler gerektirdiğini kaydetti.

Akademisyenleri proje üretmeye çağırdı

Tüm akademisyenleri kutup araştırmalarına proje sunmaya çağıran Prof. Dr. Özsoy, her yıl düzenlenen seferlerde uluslararası bilim insanlarına da yer verdiklerini ve bu çerçevede iş birliklerine açık olduklarını aktardı.

Etkinlik sonunda Prof. Dr. İlkin Şengün, günün anısına Prof. Dr. Burcu Özsoy’a Ege Üniversitesi'nin 70. kuruluş yıl dönümüne özel olarak basılan hatıra pulunu hediye etti. 

Muhabir: Canan Kaya