Türk sinemasının başarılı oyuncularından Fatma Girik, sanatla geçen ömrü boyunca pek çok hayranının ilgi odağı oldu. Peki, usta oyuncunun hayatı, nereli olduğu ve aile hayatıyla ilgili merak ettiğiniz soruların cevapları neler? Türk sinemasının altın çağında birçok unutulmaz projede yer alan. Fatma Girik'in yaşamının detaylarına birlikte göz atalım!

Fatma Girik Kimdir?

İstanbul'un Sultanahmet semtinde 12 Aralık 1943 tarihinde dünyaya gelen Türk sinemasının efsane ismi Fatma Girik, 24 Ocak 2022'de İstanbul'da hayatını kaybetti. 79 yaşındaki usta oyuncu, COVID-19'a bağlı organ yetmezliği nedeniyle Liv Hospital hastanesinde vefat etti.

Yeşilçam'ın Dört Yoncasından Birisi

Girik, Türk sinemasının önemli yapımlarında yer almanın yanı sıra, yapımcılığını üstlendiği filmlerle de adından söz ettirdi. Kemal Sunal'ın başrolde yer aldığı "Bekçiler Kralı", "Dokunmayın Şabanıma" ve "Yüz Numaralı Adam" gibi projelerde yapımcılık kariyerine imza attı. Aynı zamanda senaryo yazarlığı ve sanat yönetmenliği gibi alanlarda da başarılı çalışmalara imza atan Girik, 1986 yapımı "Garip" filminin senaryosunu Memduh Ün ve Bülent Oran ile birlikte yazdı.

Fatma Girik, Türk sinemasının altın dönemlerinde 1956-2012 yılları arasında 200'den fazla sinema filmi ve dizi projesinde rol aldı. Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncasını oluşturarak sinema dünyasında iz bıraktı.

Siyasete Atılışı ve Şişli Belediye Başkanlığı

Oyunculuğuyla tanınan Girik, aynı zamanda senarist, yapımcı ve siyasetçi olarak da öne çıktı. 1989-1994 yılları arasında Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP)'den Şişli Belediye Başkanlığı görevini üstlendi. Kemal Sunal'ın başrolünde yer aldığı ve yapımcılığını üstlendiği filmlerle de sinema dünyasına önemli katkılarda bulundu.

Sinema Kariyeri ve Ödülleri

Fatma Girik, sinema kariyerine 1965 yılında "Keşanlı Ali Destanı" filmi ile Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu Ödülü"nü kazanarak başladı. Ardından "Sürtüğün Kızı" (1967), "Ezo Gelin" (1969), "Boş Beşik" (1970) ve "Acı" (1971) gibi yapımlarla dört kez daha aynı ödülü kazandı.

Oyunculuğunun yanı sıra siyasi kariyeriyle de bilinen Girik, 1988 yılında Şişli Belediye Başkanlığı görevine seçilerek aktif siyasete atıldı.

Özel Hayatı ve Memduh Ün İle Birlikteliği

Oyunculuğunun yanı sıra yönetmen Memduh Ün ile olan uzun süreli ilişkisiyle de bilinen Fatma Girik, 2017'de eşinin vefatının ardından duyduğu özlemi bir röportajında şu sözlerle ifade etti: "Evimin damı, çatısı çöktü. Hala inanamıyorum öldüğüne. Özlemek dünyanın en ağır yüküymüş. Her şeyini özlüyorum. Diş fırçasının üzerine macun sıkmasını bile."

Fatma Girik Ne Zaman Öldü?

24 Ocak 2022'de aramızdan ayrılan usta sanatçı, vasiyeti üzerine Muğla'nın Bodrum ilçesinde, hayat arkadaşı Memduh Ün'ün yanına defnedildi. Türk sinemasının bu büyük ismi, izleyicileri tarafından daima saygı ve sevgiyle anılacak.

Kaynak: Haber Merkezi