İzmir’i olası depremlere karşı hazırlıklı hale getirmek için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Afet İşleri Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda yürüttüğü mikrobölgeleme, yapı envanteri ve deprem senaryosu modelleme çalışmalarına hız verdi. 2020’de yaşanan İzmir depreminden en çok etkilenen ilçelerden biri olan Bornova’da başlatılan zemin etütlerinde sona gelindi.

7 bin 12 hektarlık alanı kapsayan Bornova çalışmasında, bin 543 küçük alan (karelaj) detaylı şekilde incelendi. Bu kapsamda 58 araştırma çukuru ve bin 290 sondaj kuyusu açıldı. Elde edilen 44 bin 250 metre uzunluğundaki sondaj örneklerinin 30 bini laboratuvar ortamında analiz edildi. Jeolojik, jeoteknik ve hidrojeolojik özelliklerin değerlendirildiği bu numuneler, ilçenin yapılaşmaya uygun bölgelerini ve riskli zeminlerini netleştirecek.

Alanın yaklaşık yüzde 98’i tarandı

Afet İşleri Dairesi’nde görev yapan jeoloji mühendisi Pelin Çal, Bornova’daki arazinin yaklaşık yüzde 98’inin tarandığını belirtti. Zeminden alınan örneklerin, kaya ve zemin olmak üzere iki ana başlık altında laboratuvar testlerine tabi tutulduğunu aktaran Çal, bu analizlerin sonucunda zeminin dayanıklılığının ve mühendislik gereksinimlerinin netleştirildiğini kaydetti.

Çal, yürütülen mikrobölgeleme etütlerinin İzmir’in gelecekteki kentsel dönüşüm ve mekânsal planlama kararlarına yön vereceğini vurguladı. Elde edilen bilimsel veriler sayesinde, kentin nasıl ve hangi yönde büyümesi gerektiği, yapılaşmaya uygun alanlar ve riskli bölgelerde izlenecek mühendislik yaklaşımları ortaya konacak.

Karşıyaka’da mikrobölgeleme çalışmaları başlatılacak

Bornova’daki çalışmaların ardından Karşıyaka’da başlayacak mikrobölgeleme süreci, Konak, Bayraklı ve Narlıdere ile devam edecek. Tüm kentte etaplar halinde sürdürülecek analizlerle, İzmir’in doğal afetlere karşı daha güvenli bir yapıya kavuşması hedefleniyor.

Belediye, yapı stoku çalışmaları kapsamında Bornova ve Bayraklı’daki yaklaşık 100 bin binayı analiz etti. Her bina için oluşturulan kimlik belgelerinde yapının yaşı, taşıyıcı sistemi, malzeme durumu gibi deprem performansını belirleyen kritik bilgiler yer alıyor. 2025 yılı içerisinde Karşıyaka’da 22 bin 767 konutun yapı envanteri çıkarılacak.

Tsunami tehlike analizi modellemesi tamamlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü bir diğer kapsamlı çalışma ise, 100 kilometre yarıçaplı alanda sürdürülen “İzmir İli Depremsellik Araştırması Projesi”. Karada ve denizde fay hatlarının detaylı olarak incelendiği bu projeyle birlikte, olası deprem büyüklükleri, deprem ivmesi, yüzey kırığı riski ve kıyı bölgelerindeki tsunami senaryoları bilimsel verilere dayalı olarak hesaplanıyor.

Belediye, tsunami riskine karşı da önlem alıyor. Yapılan modelleme sonucunda, İzmir’in 600 kilometrelik kıyı şeridi boyunca tsunami baskın senaryoları oluşturuldu. Bu veriler, kıyıya yakın ilçelerde alınacak önlemler için yol haritası sunuyor.

Muhabir: Canan Kaya