Yalıtım sektörünün çatı kuruluşu İZODER, 2023 yılında meydana gelen felaketlere rağmen büyüme yolculuğunu sürdürüyor. İklim krizi, küresel pandemi salgını ve 6 Şubat depremlerinden etkilenen İZODER, sorumluluklarının bilincinde, 2024 yılı için hazırlıklarına son sürat devam ediyor.

İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, 2023 yılında en önemli meselelerin depremin yaralarını sarmak olduğunu ifade etti. Depremden sonra resmi kurumlarla iş birliği içinde çadır kentlere yalıtım malzemeleri gönderdiklerini ifade ederek, Bölge ile temaslarımız devam ediyor. Ülkemizin deprem kuşağında olduğunu unutmadan, acil bilim temelli yapılaşmaya ihtiyacımız olduğu acı bir şekilde tekrar ortaya çıktı. Benzer acıları yaşamamak için geç kalmadan gerekli adımları atmak gerekiyor. Yeniden inşa süreçlerinde, binaların en büyük düşmanı olan korozyona karşı bir kalkan görevi gören su yalıtımının, bina dayanımının muhafaza edilmesi ve yapı güvenliği noktasında hayati öneme sahip olduğunu göz önünde bulundurmalıyız. İZODER olarak kentsel dönüşüm sürecinde doğru yapılaşma için yalıtım alanında her türlü katkıyı vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Enerji istrafımızın gelişmiş ülkere göre kat ve kat daha fazla olduğunu aktaran Eruslu, “Bir an önce Enerji Verimliliği Strateji Belgesi’nde de tanımlandığı üzere enerji limitlerimizi ve U değerlerimizi gelişmiş ülkeler seviyesine getirmeliyiz. Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı TS 825 revizyonunun daha fazla vakit kaybetmeden gerçekleştirilmesi gerekiyor” ifade etti. 

Sektörde 150 bin kişinin istihdamını sağladıklarını ifade eden Eruslu, küresel yatırımlarla uzun bir yol katettiklerinin altını çizdi. Güvenli, sağlıklı ve konforlu binalarda yaşamanın en önemli koşullarından olan ısı, su, ses, yangın ve tesisat yalıtımının katkısının önem arz ettiğiniş vurgulayarak, “Ülkemizde yüzde 80’i enerji verimliliği ile ilgili yasal düzenleme kapsamının dışında kalan yalıtımsız binalar yüzünden yer yıl yaklaşık 12 ila 15 milyar dolar boşa harcanıyor. Kentsel dönüşüm ve yerinde dönüşüm ile enerji verimli, güvenli, konforlu ve çevre dostu yapılaşmanın artması 2024 yılındaki en önemli beklentilerimiz arasında yer alıyor” dedi.

Kaynak: ÖZGE UĞULU