Dünyanın en büyük doğal taş fuarlarından biri olan MARBLE İZMİR, 9-12 Nisan tarihleri arasında sektörü bir araya getirmeye hazırlanıyor. Fuarda doğal taş, makine ve teknoloji firmaları yer alırken, sektöre yön veren etkinlikler ve uluslararası iş birlikleri de dikkat çekecek.

30 yıllık başarı yolculuğu

1989 yılında "İzmir Mermer Günleri 89" adıyla başlayan ve 1995’ten itibaren fuar kimliği kazanan MARBLE İZMİR - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 30. yılını kutlamaya hazırlanıyor. Küçük bir etkinlik olarak başlayan fuar, bugün dünya çapında sektörün en prestijli organizasyonlarından biri haline geldi. İzmir’in fuarcılık alanında önemli bir merkez olmasına katkı sağlayan MARBLE İZMİR, bu yıl da Fuar İzmir’de binden fazla katılımcıyı ve 100’den fazla ülkeden on binlerce profesyonel ziyaretçiyi ağırlayacak.

Geniş ürün yelpazesi görücüye çıkacak

Dünyadaki doğal taş rezervlerinin üçte birine sahip olan Türkiye, MARBLE İZMİR sayesinde taş sektöründeki en yeni gelişmeleri tanıtma ve yeni pazarlara açılma fırsatı buluyor. Maden ocaklarından nihai ürünlere kadar uzanan geniş bir yelpazede, doğal taşın farklı kullanım alanları ve en son trendler fuarda görücüye çıkacak. Fuarın C ve D holleri makine ve teknoloji firmalarına ayrılırken, kapalı alanlarda tüm doğal taş firmaları yer alacak. Renk renk ve çeşit çeşit yüzlerce blok mermerin sergileneceği özel alan da ilgi odağı olacak.

Alım heyetleri düzenlenecek

MARBLE İZMİR, küresel ticaretin merkezlerinden biri olmaya devam ediyor. ABD, Orta Doğu, Asya ve Avrupa’daki ticari ataşeliklerle iş birliği yapan fuar, Çin, Hindistan, Mısır, Rusya, Birleşik Krallık, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Irak’tan yüzlerce yabancı alıcıyı ağırlayacak. Ticaret Bakanlığı ve sektör birlikleriyle ortak yürütülen alım heyeti programları sayesinde, fuara katılan firmalar doğrudan alıcılarla bir araya gelecek ve B2B görüşmeleri gerçekleştirebilecek.

Bu yıl “Mermerde Otorite” temasıyla düzenlenecek fuarda, sektörün önemli isimleri, mimarlar, tasarımcılar ve sanayiciler bir araya gelecek. Sürdürülebilir madencilik, dijitalleşme ve yeni teknolojiler gibi konuların ele alınacağı paneller, sektöre yön verecek tartışmalar sunacak.

7. Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması

Fuarda ayrıca 7. Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması düzenlenecek. Mobilya temasıyla gerçekleşecek yarışmaya, 12 ülkedeki 66 üniversiteden 892 başvuru yapıldı. Seçilen 25 tasarım üretime geçecek, böylece doğal taşın yenilikçi ve estetik kullanımına dair farklı yaklaşımlar sergilenecek. Yarışmada dereceye giren tasarımcılara toplam 600 bin TL ödül dağıtılacak.

Doğal taş ihracatının can damarı

1998 yılından bu yana Uluslararası Fuarlar Birliği (UFI) üyesi olan MARBLE İZMİR, yalnızca doğal taş sektörünü büyütmekle kalmıyor, aynı zamanda kent ve ülke ekonomisine de önemli katkılar sunuyor. Fuar süresince turizm, konaklama, ulaşım, yiyecek ve içecek gibi birçok sektör de hareketlenerek İzmir ekonomisine canlılık katacak. 30 yıl önce 47 katılımcı ve 4 bin 719 ziyaretçiyle başlayan bu yolculuk, geçtiğimiz yıl 1,88 milyar dolarlık doğal taş ihracatına katkı sağlayarak Türkiye ekonomisine büyük bir değer kazandırdı.

Türkiye, doğal taş ihracatında dünya çapında önemli bir konuma sahip. Çin, Hindistan ve ABD gibi ülkeler başta olmak üzere Avrupa ve Orta Doğu pazarlarında Türk doğal taşı büyük ilgi görüyor. Özellikle Çin, Türkiye’nin en büyük blok mermer alıcısı olmaya devam ederken, geçen yıl Çin’e yapılan blok taş ihracatı 388 milyon 463 bin dolara ulaştı.

Muhabir: İpek Kırca