Yayımladığı şiirleriyle gönüllerde iz bırakan, yazdığı öykülerle edebiyat dünyasına değer katan Leyla Karataş’ın vefat haberi sonrası vatandaşlar “Yazar ve şair Leyla Karataş kimdir, neden öldü?” sorusunun yanıtını arıyor. Ardında güçlü dizeler ve derin hikâyeler bırakan Karataş’ın yaşam öyküsü dikkat çekiyor.

Türk edebiyatının üretken kalemlerinden biri olan, Asanatlar platformunun da yazarları arasında yer alan Leyla Karataş, bir süredir tedavi gördüğü Ankara’daki hastanede bugün öğle saatlerinde yaşamını yitirdi.

Leyla Karataş kimdir?

1961 yılında Niğde’de doğan Karataş, ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladı. Ankara Turizm Ticaret Yüksek Öğretmen Okulu’ndaki eğitimini sağlık sorunları nedeniyle üçüncü sınıfta bırakmak zorunda kaldı. Yayıncılık sektöründe uzun yıllar yönetim, pazarlama ve muhasebe alanlarında görev aldı.

Sanat yolculuğu 2017 yılından itibaren www.asanatlar.com sitesinde yayımlanan şiir ve denemeleriyle daha görünür hale geldi. 2021 itibarıyla aynı platformda mini öyküleri de yer buldu. İlk şiir kitabı Kardelen Saatleri’ni 2013 yılında kendi adına yayımlayan Karataş, ardından Yaza Daha Çok Var Çocuk (Klaros Yayıncılık, 2021) ve Mendilimdeki Kanaviçe (Akdoğan Yayınevi, 2022) ile edebi üretimini sürdürdü. Ayrıca, Gecenin Kızı ve Yıldızın Rengi adlı iki öykü kitabı da yayına hazırlık sürecindeydi.

Deneme ve Seçkilerde de Yer Aldı

Karataş, Seçkin Zengin editörlüğünde Klaros Yayıncılık tarafından hazırlanan “Nasıl Sosyalist Oldum”, “İlk Göz Ağrım”, “Anam Babam Usulü”, “Şeytan Diyor ki”, “Oyuncak Kasabası”, “Yüzleşme (Vicdanımın Sesi)” ve “Fenerbahçe’miz” gibi seçkilerde de yer aldı. Gerçek yaşam kesitlerinden oluşan denemeleri bu derlemelerde okurla buluştu.

Son üç yılda Akdoğan Yayınevi, Cüneyne Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi ile Nehirden Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi’nin yayın kurullarında aktif olarak görev aldı. Şiir, öykü ve düz yazı alanındaki üretimlerine Sincan İstasyonu, Mor Taka, Nif Sanat, Deliler Teknesi gibi dergilerde devam etti.

Leyla Karataş, edebiyat dünyasında zarif üslubu ve içtenliğiyle hatırlanacak.

Kaynak: Haber Merkezi