Çeşme Belediyesi, Çeşme Kent Konseyi ve Çeşme Rumeli Mübadilleri Derneği iş birliğiyle bu yıl ilk kez düzenlenen Ildırı Mübadil Buluşması, 24–25 Mayıs 2025 tarihlerinde Ildırı Köyü’nde gerçekleştirildi. İki gün süren etkinlik serisi, tarihi panellerden mutfak atölyelerine, sergilerden antik kent gezilerine uzanan geniş bir içerikle ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sundu. Çeşme’nin mübadil geçmişine ışık tutan bu kültürel buluşma, hem yerel halk hem de çevre bölgelerden gelen ziyaretçilerin yoğun katılımıyla tamamlandı.

İlk güne damga vuran etkinlikler

Etkinliğin ilk günü Halk Eğitim Merkezi öğrencilerinin sulu boya sergisiyle açıldı. Ardından, mübadil mutfağının özgün tarifleriyle düzenlenen Çalkalama, Horoz Tepsi ve Enginarlı Pilav yapımı atölyeleri büyük ilgi gördü. Akademik oturumlarda ise, Tarihçi Prof. Dr. Kemal Arı ve Tarih Uzmanı Alis Altan, “Mübadele, Yolculuk, Yoksulluk ve Ölüm” başlığı altında yaşanmışlıkları ele aldı. Aynı gün Arkeolog Dr. İbrahim Önol, Erythrai Antik Kenti üzerine yaptığı sunumla bölgenin tarihsel dokusunu gün yüzüne çıkardı. Akşam saatlerinde sahne alan Kolektif İstanbul, katılımcılara müzik dolu anlar yaşattı.

Antik kent gezisi ve geleneksel lezzetlerle ikinci gün

Etkinliğin ikinci günü, Dr. İbrahim Önol’un rehberliğinde düzenlenen Erythrai Antik Kenti gezisiyle başladı. Katılımcılar, bölgenin arkeolojik zenginliğini yerinde görme fırsatı buldu. Ardından düzenlenen Sütlü Börek, Kalburabastı, Ekşi Maya ve Nohut Ekmeği ile Mübadil Baklavası atölyeleri, mübadil mutfağının geleneksel tariflerini günümüze taşıdı. Günün panel oturumlarında Sosyolog Dr. Engin Önen, “Ildırı Mübadele Macerası” başlığı altında göçün sosyal etkilerini değerlendirirken, Tarihçi Dr. Ayşin Şişman, “Göç ve Kadın: Dünden Bugüne Anıların İzinde Mübadele” başlıklı sunumuyla göçün kadın hafızasındaki yansımalarını aktardı. Program, Camii önünden konser alanına temsili bir yürüyüşle gerçekleştirilen “Mübadil Kına Gecesi” ile sona erdi.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu