Sağlık dünyasında endişe verici bir trend beliriyor: KKKA vakaları hızla artıyor! Özellikle doğal yaşam alanlarında ve kırsal bölgelerde görülen bu hastalık, doğru tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Peki, hangi gruplar bu artıştan daha fazla etkileniyor? Uzmanlar, risk altındaki grupları belirleyerek önlemler konusunda uyarılarda bulunuyor. Detaylar haberimizde.
KKKA vakaları artıyor!
Havaların ısınmasıyla birlikte birçok ilde Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında dikkat çekici bir artış yaşanıyor. Bu artışın temel nedenlerinden biri, kene ısırıkları olarak belirtiliyor. Emsey Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Güler Delibalta, kırsal alanlarda dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Dr. Delibalta, "Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi’ne neden olan keneler özellikle kırsal kesimlerde daha fazla risk oluşturuyor. Bu nedenle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar ile yeşil alanlarda piknik yapanlar gerekli önlemleri almalılar" dedi.
Dr. Delibalta, son günlerde KKKA vakalarında ciddi bir artış yaşandığını belirtti. KKKA'nın enfekte kenelerin taşıdığı virüsler yoluyla insana bulaştığını açıklayan Dr. Delibalta, hastalığın özellikle kırsal bölgelerde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan kişilerde daha sık görüldüğünü ifade etti. Hastalığın belirtilerinin ateş, üşüme-titreme, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, bulantı-kusma, ishal, yüzde kızarıklık, karaciğerde büyüme ve kanama olduğunu aktardı. Dr. Delibalta, erken teşhis ve uygun tedavinin önemini vurgulayarak, "Hastalığın kuluçka süresi kene ısırmasından sonra 2-14 gün arasında değişir. Fakat genellikle 2-7 gün içerisinde belirti gösterir. Tedavide erken teşhis ve uygun tedavi çok önemlidir" diye konuştu.
Kimler risk altında?
Dr. Delibalta, genellikle kırsal kesimlerde yaşayanların daha fazla risk altında olduğunu belirterek, çiftlik çalışanları, çobanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları, hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, akut hastalarla temas olasılığı bulunan salgın bölgelerde görev yapan sağlık personeli, askerler, kamp ve piknik yapanların risk altında olduğunu dile getirdi. Bu kişilerin mümkün olduğunca kenelerin bulunduğu ortamdan kaçınmaları gerektiğini vurguladı.
Kene ısırıklarından korunmak için alınacak önlemleri de sıralayan Dr. Delibalta, "En önemli konulardan biri önlem almak. Bahar ve yaz aylarında yeşil alanlara piknik yaparken çeşitli önlemleri almakta fayda var. Açık renkli uzun ve vücudu örten giysiler tercih edilmeli. Mümkünse çizme giyilmeli, ayakkabı tercih ediliyorsa uzun çorap giyilmeli ve pantolon paçaları çorap içine alınmalı. Ayrıca bu alanlardan dönüldüğünde mutlaka kene kontrolü yapılmalı" şeklinde uyardı.