Fatih, İstanbul - 1871 yılında, Mehmet Efendi'nin elinden çıkma, Türkiye'nin köklü markalarından biri olarak günümüze kadar varlığını sürdüren Kurukahveci Mehmet Efendi, Türk kahvesinin eşsiz mirasını taşıyor. Peki Kurukahveci Mehmet Efendi kimin? ve Kurukahveci Mehmet Efendi Türk mü, ne oldu? İşte soruların detayları

Kurukahveci Mehmet Efendi Türk mü, ne oldu?

Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, Türk kahvesi çiğ çekirdek olarak satılıyor, evlerde kavrulup el değirmenlerinde öğütülerek keyifle içiliyordu. Bu geleneğin kahve dünyasına kazandırılmasında önemli bir rol oynayan isim ise, 1857'de Fatih'te doğan Mehmet Efendi oldu.

Mehmet Efendi, Süleymaniye Medresesi'nde aldığı eğitim sonrasında babasının kahve dükkânında çalışmaya başladı. 1871'de işin başına geçtiğinde, çiğ kahveyi kavurup dibeklerde öğütüp müşterilere hazır olarak sunarak büyük bir yeniliğe imza attı. Bu özgün yaklaşımıyla, Mehmet Efendi, "Kurukahveci Mehmet Efendi" olarak anılmaya başlandı.

Kurukahveci Mehmet Efendi kimin?

Mehmet Efendi'nin 1931'deki vefatının ardından, oğulları Hasan, Hulusi ve Ahmet Beyler, babalarının izinden giderek işi sürdürdüler. Aile, 1934 yılında Soyadı Kanunu ile "Kurukahveci" soyadını aldı. Ahmet Rıza Kurukahveci'nin vefatından sonra ise, yönetim erkek kardeşlerden Hulusi Kurukahveci ve Mehmet Kurukahveci'ye geçti.

Bugün, Kurukahveci Mehmet Efendi'nin Türk kahvesi, kakao, espresso ve filtre kahve gibi zengin ürün yelpazesiyle kahve tutkunlarına unutulmaz lezzetler sunmaya devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi