Uzman Diş Hekimi ve Ağız Diş Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, Temporo Mandibular Eklem Bozukluğu yani çene eklem bozukluğu (TME) bulunan bireylerin yaklaşık yüzde 40’ında vertigo semptomları görüldüğünü belirterek, bu durumun genellikle göz ardı edildiğini ifade etti. Diş eksikliğinin çiğneme kuvvetini bozarak çene eklemine dengesiz yük bindirdiğini ve bu durumun çene eklem kıkırdağında aşınma, iltihaplanma ve vestibüler sistemin etkilenmesiyle sonuçlandığını aktardı.
Denge sistemiyle bağlantılı
İç kulağa anatomik olarak komşu olan çene eklemi üzerindeki baskının, denge sinirlerini etkileyerek kulak çınlaması ve baş dönmesi gibi belirtilere yol açabildiğini belirten Prof. Dr. Özkan, bu sürecin genellikle sessiz başladığını ve yıllar içinde sosyal yaşamı ciddi şekilde etkileyebildiğini dile getirdi.
Vertigo belirtileri ortaya çıkıyor
TME kaynaklı vertigoda en sık görülen belirtiler arasında çene hareketiyle artan baş dönmesi, kulak çınlaması veya uğultu, çene ekleminde takırtı ve ağrı, sabah sertliği, yüz ve şakaklarda zonklama, ani denge kaybı ve mide bulantısı yer alıyor. Prof. Dr. Özkan, bu belirtilerin bir arada görüldüğü durumlarda çene ekleminin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Çeşitli radyografik görüntüleme yöntemleri
Çene eklemi rahatsızlıklarının teşhisinde fiziksel muayenenin yanı sıra X-ışını, BT ve MR gibi görüntüleme tekniklerinin kullanılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Özkan, doğru tanı konulmadan yapılan tedavilerin geçici rahatlama sağladığını ancak sorunun kaynağını ortadan kaldırmadığını söyledi.
Eksik dişler acilen tamamlanmalı
Tedavi yaklaşımında önceliğin eksik dişlerin implant veya köprü ile tamamlanması olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özkan, çiğneme sisteminin bütünlüğünün sağlanmasının çene eklemine binen yükü yüzde 60’a kadar azalttığını kaydetti. Ardından, iltihap kontrolü için kortizonsuz enjeksiyonlar, lazer uygulamaları, fizik tedavi ve stres yönetimi gibi yöntemlerle hastalık kontrol altına alınabiliyor.
Diş hekimlerinin ve çene cerrahlarının rolü
2024 yılında gerçekleştirilen bir araştırmada, diş eksikliği ve TME tanısı almış 150 hastanın implantla tedavi edilmesinden sonra yüzde 89’unda vertigo ataklarının sonlandığı, yüzde 92’sinde kulak çınlamasının azaldığı ve yüzde 78’inin çene ağrısından kurtulduğu tespit edildi. Prof. Dr. Özkan, çiğneme sisteminin anatomik ve fonksiyonel bütünlüğünün, denge sistemiyle doğrudan bağlantılı olduğunu ve bu nedenle diş hekimlerinin ve çene cerrahlarının vertigo tedavisindeki rolünün göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti.