Daha verimli bir hafta için
Umut Tosunlar
“Günün başlangıcı, daha fazla disiplin ve enerji gerektiren odaklanmış işler için iyidir.”
Çalışan insanların büyük bir kısmı hafta sonunun bitişini işaret ettiği için pazar gecelerinin hayranı değildirler. Bazıları, daha çok önümüzdeki hafta yapılması gereken işler adına endişelenmekle ilgilidir. Eğer ilerlemeye odaklanamazsan bu durum zaman zaman üzüntü verici olabilir.
İyi haber şu ki, zihnimizi rahatlatmanın bir yolu var. Haftayı önceden planlamak, böylece işleri halletmek için yeterince organize ve odaklanmış olmak çoğu stres faktörünü giderir. Bunu ister yapıyor olun, ister yeni başlayan biri olun gelecek çalışma haftanızı haritalandırmak için kullanmanız gereken bazı ipuçları vardır.
Haftaya Nasıl Başlıyorsun?
Olumlu niyetler, gün boyunca sizi merkezde tutabilir. Ayrıca, hayat sizi yolunuza fırlattığında odaklanmış ve üretken olmanızı da sağlayabilirler. Bu yüzden her haftaya bir niyetle başlamanız oldukça önemli. Örneğin daha nazik olmak, bir konuda örnek olmak veya her gün bir amaç için yataktan kalkmak gibi.
Önümüzdeki haftanın haritasını çıkarmadan önce, bir beyin dökümü veya zihin taraması yapın. Bu, her şeyi kafanızdan çıkarıp bir kağıt parçasına veya dijital nota aktarabileceğiniz basit bir etkinliktir. Bu egzersizin faydaları;
- Artık tüm düşünceleriniz veya fikirleriniz için tek bir yeriniz var.
- Önemli telefon görüşmesi yapmak gibi hatırlamanız gereken fikirleri veya şeyleri unutmanızı önler.
- Sorumluluklarınıza öncelik verme şansı verir.
- Beyninizin önbelleğini temizler.
- Dikkat dağıtıcı unsurları azaltır.
- Bir şeyleri yazmanın hatırlamayı geliştirdiği kanıtlanmıştır.
- Yalnızca haftalık bir takvimi değil, aynı zamanda aylık bir takvimi de planlamayı kolaylaştırır.
Görevlerinize öncelik verin
Hepimizin her hafta yapması gereken yüzlerce işimiz var. Ancak, hepsini tek bir büyük listede bırakırsak, gerçekte neyin önemli olduğunu belirlemek zor olabilir. Bunun yerine, “hafta boyunca tamamlamamız gereken görevler için öncelikler belirlememiz” daha doğru bir yöntem olacaktır. Bunu yaptığınızda, “bu şeyleri gerçekten başarma olasılığınız daha yüksek.”
“Hafta başlamadan önce görevlerinize öncelik verin.” İdeal olarak, bunu hafta sonları yapabilirsiniz.
Geçen hafta?
Geleceği planlamanıza yardımcı olması için geçmiş takvimleri gözden geçirmeli ve düşünmelisiniz. Çünkü tekrar eden olayların ortaya çıkıp çıkmadığını böylelikle görebilirsiniz. Öyleyse, zamanınızı organize etmek biraz daha yönetilebilir. Örneğin, her Salı ekibinizle buluşuyorsanız, bu takviminizde tekrar eden bir etkinlik olarak ayarlanabilir.
Ayrıca otomatikleştirilebilen veya dışarıdan temin edilebilen görevleri de tespit edebilirsiniz. Böylelikle boşa harcadığınız zaman parçaları olduğunu bile fark edebilirsiniz. Bu hatayı tekrarlamadığınızdan emin olmak için o zamanı daha akıllıca kullanabilirsiniz.
Şu anda, bir adım geri atıp nefes almanın tam zamanı. Şimdi, yaşam hedeflerinizin ve hayallerinizin ne olduğunu düşünün. Kendinize büyük resmi hatırlatmak için bir dakikanızı ayırdığınızda, gerçekten önemli olan şeye odaklanabilirsiniz. Ve sonuç olarak, bunlara ulaşmak için zamanınızı önceliklendirebilecek ve düzenleyebileceksiniz.
Kişisel ve iş başarısını tanımlayın
Başarı sadece gelişen bir işe sahip olmak anlamına gelmez. Aynı zamanda anlamlı ve doyurucu bir hayat yaşamaktır. Tabii ki, zorluk her ikisi için de zamanı planlamaktır. Ancak yine de uygulanabilir.
Bu kategorilerin her ikisinde de sizin için neyin önemli olduğunu belirleyin. Bir aileye sahibi olmak istiyorsanız, haftada 80 saatten fazla çalışmak bunun gerçekleşmesine yardımcı olmayacaktır. Ancak, aile sizinle o kadar alakalı değilse, başarılı bir iş kurmak için bu kadar çok saat çalışmak, daha öncelikli olacaktır.
Sizin için en önemli olanı belirledikten sonra sınırlar belirlemeniz gerekir. Çocuklarınızla orada olmak istiyorsanız, işten ayrıldığınızda işi ofiste bırakmalısınız. Ayrıca benzer etkinlikleri bir araya toplayabilir ve en yüksek performans gösteren saatleriniz boyunca çalışabilirsiniz.
Planlarınızın sayısını sınırlayın
Muhtemelen bu hafta yapmanız gereken her şeyden bunalmışsınızdır. Yine de, derin bir nefes alın ve listenizi kısaltın. İdeal olarak, günde en az bir birincil hedefe ulaşmaya odaklanmalısınız. Bunu listenizden çıkarırsanız, bir sonraki hedefinize geçin.
Doğru uygulamalar kullanın
En iyi niyetinize rağmen, düzenli kalmanın tek yolu doğru araçları kullanmaktır. Bu hafta yapman gereken aramalar gibi, yapılacak önemli şeyleri hatırlatacak bir uygulama ya da defter kulanman şart. Mesela ben, önceliklerimi planlamak için Google Takvim kullanıyorum.
Günlerinizi planlayın
Yakınınızda yapılacaklar listeniz varsa, bu öğeleri takviminize taşıyın. Ancak bunları istediğiniz güne rastgele yerleştirmeyin. Bunun yerine, günlerinizi daha stratejik bir şekilde planlayın:
- Tema günleri oluşturma. (Pazartesi günleri idari görevler için ayrılırken, Salı günleri tüm toplantılarınızı topladığınız zaman olur.)
- Günlerinizi en üretken olduğunuzda organize etmek. (Bunu belirli zamanlarda ve günlerde yapabilirsiniz. Örneğin, sabahları enerjikseniz, o zaman önemli görevleri o zamana göre planlayın)
- Günlerinizi önceliğe göre planlama.
- Belirli bir görevin ne kadar süreceğini tahmin etme ve takviminizde engelleme.
Toplantıları akıllıca planlayın
Toplantılar etkili ve verimli olabilir, ancak olmadıkları zamanlar da vardır. Müşterilerle, ekip üyeleriyle ve potansiyel müşterilerle toplantı planlayacaksanız, onları hedef odaklı tuttuğunuzdan emin olun. Müşterilerle ve ekiple yapılan toplantıların ve konferans görüşmelerinin sayısını sınırlamakta fayda var. Çünkü bu, herkesin çalışma zamanıdır, gerçek görevleri tamamlamak yerine toplantılarda saatler geçirirseniz, kendinizi çok daha uzun bir iş gününe hazırlamış olursunuz.
Bir toplantı gerekliyse, gerçekçi bir program oluşturmanızı ve konuşmaların görevde kalmasını sağlamanız kulağa daha iyi geliyor.
Dağınıklıktan uzak durun
Dağınıklık stresli ve dikkat dağıtıcı bir durumdur. Ve genel sağlığınız için iyi de değildir. Bunu, size neşe getirmeyen veya artık gerekli olmayan her şeyi çöpe atarak, geri dönüştürerek veya bağışlayarak başarabilirsiniz. Bir amaca hizmet etmeyen zaman isteklerine hayır demeye başlayın. Hedeflerinizi basitleştirin, farkındalık uygulayın ve çoklu görev yapmayı bırakın. Ayrıca çalışma alanınızı, evinizi ve aracınızı düzenlemek için zaman planlayın.
Rutinlerinize zaman ayırın
Rutinlerin yerine getirilmesi bizi zinde ve genç tutar. Örnekler hobiler, aileyle zaman geçirmek ve kitap okumak olabilir. Ancak çevremizde o kadar çok şey olur ki, onları gözden kaçırmak kolay olabilir. Her gün bu rutinler için zaman ayırdığınızdan emin olun.
Düzenlilik şart
Mutfak dünyasında, mise-en-place adlı Fransızca bir terim var. “Yerine koyun” anlamına gelir. Ve şefler, mutfaklarının düzenli ve sorunsuz çalışmasını sağlamak için bu konsepti kullanır. Bunu, yemek pişirmek için gerekli tüm malzemeleri ve araçları toplayarak, düzenleyerek yaparlar.
Bunu hayatınıza da uygulayabilirsiniz. Her şeyi düzenlediğinizden ve kullanmadığınız zamanlarda eşyaları geri koyduğunuzdan emin olun. Bu hafta bir görevi tamamlamak için özel bir ürüne ihtiyacınız varsa, işinize dalmadan önce sahip olduğunuzdan emin olun. Ve her gün temizlik ve toparlanma için birkaç dakikanızı ayırın.
Ödülleri tanıtın
Ödüller, motive olmanın basit ve etkili bir yoludur. Öyleyse, başarılı ve verimli bir hafta geçirdiyseniz, kendinizi istediğiniz bir şeyle şımartın. Cumartesi gecesi arkadaşlarınızla takılmak için planlar yapın. Veya bir hafta sonu yolculuğu planlayın. Bu konuda zihniniz berrak olmalı.
Yeniden Planlayın
Bu hafta ulaşamadığınız bir şey var mıydı? Kendinizi bunun için üzmeyin. Bunu bir sonraki hafta yapılacaklar listenize eklemeniz yeterli. Ancak, önemli ve acil olmadıkça, önceliklerinizden sonra gelmesini öneririm.
Kendinizi tanıyın
Son olarak, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını görmek için ilerlemenizi gözden geçirin. Diyelim ki belirli bir görevi tamamlamak için gereken doğru süreyi tahmin etmiyorsunuz. Sonra gelecek hafta, daha fazla zaman ekler ya da çıkarırsınız. Düzenli olmanızı sağlayan teknikler için onları kullanmaya devam edin.
Yorumlar