İstifa dilekçenizi teslim etmeden, hatta başka bir iş aramaya başlamadan önce, yapılmasını önerdiğim 7 farklı eylemi anlattığım yazımın ikinci bölümünü sunuyorum.
4. Mevcut işvereninize karşı taahhütlerinizi yerine getirin
İş sözleşmeniz olsun veya olmasın, bir “sadakat yükümlülüğünüz” vardır. Bu, dürüst bir günlük ücret karşılığında, dürüst bir çalışma sağlamanız beklendiği anlamına gelir.
İşinizde gevşemeyin veya işlerin ortalamanın altına düşmesine izin vermeyin. Pozisyonunuzu en iyi şekilde halefinize devretmek istiyorsunuz. Halefinizin “Gitmesine şaşmamalı. Kovulmaması bir mucize. Bizi karmaşa içinde bıraktı.” tarzı cümleler kurmasına müsade etmeyin, o şartları sağlamayın!
Beğenin ya da beğenmeyin, halefiniz şirketteki itibarınızın birincil koruyucusu olacaktır. “Çok iyi bir bilgilendirme dosyası bırakmış. İşte onun yaptığının yarısını yapabilirsem, başarılı olacağım!” veya, “Her şeyi çok iyi durumda bıraktı. Dosyalar iyi organize edilmişti ve her projenin durumunu hemen anlayabiliyordum. Geçiş sorunsuzdu.” Aradaki farkı düşünebiliyor musun?
5. Şirket E-postasıyla başka bir iş aramayın
Aslında bu oldukça kötü bir davranıştır. İşvereniniz, onun adına çalışmanız için size para ödüyor. Zamanınız (en azından çalışma saatleri içinde) ona aittir. Şirket işleri için kullanabileceğiniz bir e-posta hesabı sana ait değildir. İçinde bulunduğun oluşumun bir parçasıdır.
Daha da kötüsü, şirket e-postası aracılığıyla gönderdiğiniz veya aldığınız her şey, yerel olarak silseniz bile yıllarca saklanır. Bu, patronunuz veya iş arkadaşlarınızla ilgili şikayetleri, olası işverenlerle (veya rakiplerinizle) tartışmaları, eşinizle kavgaları içerebilir.
Seni zor durumda bırakmak için hiç ummadığın bir anda önüne sunulabilir. İnan bana bu durum oluyor!
Tanıdığım bir şirkette, kötü bir şekilde ayrılan bir yönetici hatırlıyorum. Birisi, onun ayrılmadan önce farklı bir şirketle iletişimde olduğunu öne sürdü. Bu yüzden İK departmanının e-posta sunucularını kontrol etmesi sağlandı. Tahmin edildiği gibi bir çok delil buldular. Bu durumun kendisi ve ne yazık ki ailesi için olumsuz sonuçlar doğurduğunu, konunun adli makamlara taşındığını hatırlıyorum. Bu konuda kişiliğinize laf söyletmeyin.
6. Özel bilgileri potansiyel işverenlerle paylaşmayın
Bu konu net ve açık olmalı. Bu basit bir dürüstlük meselesidir. Şirket verileri, raporları, ilgili kişileri vb. şirketin varlıklarıdır.
Bunları kendi çıkarınız için kullanmak, fiziksel mülkü çalmaktan farklı değildir. Ve onları olası farklı bir işverene vermek hırsızlıktır.
Dürüst bir işverenin, mevcut işvereninden bilgi vermeye gönüllü herhangi bir olası çalışanla görüşmeleri anında kesmesi, durumu da o şirkete bildirmesi olması gereken tek davranış şeklidir. İşverenleri, işe almaya ikna ettiklerini düşünebilirler. Gerçekte yaptıkları şey, hiçbir ahlaki pusulalarının olmadığını ortaya çıkarmaktır. Bunlar dürüst iş yapan, şirket kültürüne bulaşmasını istediğimiz türden insanlar değil.
İçinde gizlilik hükmü bulunan bir iş sözleşmeniz olmasa bile, varmış gibi hareket edin. Kimse hile yapmak, her şeyi anlatmak veya dedikodu yapmak istemez.
7. Şirketten ayrılmak için başkalarıyla dirsek temasında olmayın
Mevcut işvereninizin sizi desteklemesini ve onu referans olarak kullanabilmeyi istiyorsunuz. İşinizde iyiyseniz, işvereniniz sizi kaybetmekten nefret edecektir. Şirketten ayrılırken diğer çalışanları, özellikle iyi çalışanları yanınıza almaya çalışırsanız, bu sadece iş hayatınızda büyük yaralanmanın başlangıcı olur. Büyük olasılıkla, daha sonra ihtiyaç duyabileceğiniz bir köprüyü yakacaktır.
İşi bırakmaya kararlıysanız, amirinizle görüşene kadar kararınızı diğer çalışanlarla tartışmayın. Bu basit bir saygı meselesidir. Onun için isteyeceğiniz en son şey “şirket yetkililerinin bu ve buna benzer durumları dedikodulardan duymasıdır.”
Son olarak, küçük bir planlama ile herkes zarif bir çıkış yapabilir. Hayat kısa, dünya küçük. Gereksiz düşman yaratmanıza gerek yok. Zaten işinize bir yatırım yaptınız. Şimdi kariyerinizde bir tane daha yapın. Geleceği düşünün ve sonu aklınızda tutun. İyi bir kişilik, insanın sahip olacağı en büyük zenginliktir!