Toplumsal çatışmaların sebebi insanların psikolojilerinin bozuk olmasıdır. Sağlıklı psikolojisi olan birey, sorunları çatışmasız çözme yeteneğine sahiptir. İnsanın psikolojisi bozulunca içsel olarak da barış hissiyatı bozulur ve bu bozulma dışarıya yansır. Psikolojisi sağlıklı olan birey savaş ya da savaşmak istemez. Psikolojisi anormal olan insan her gün kavga çıkarır ve bu tutum barışı tehdit eder.
Barışın toplumsal işlevi bireylerin mutlulukla yaratıcılıklarını kullanmasını sağlamak ve üretkenliklerini artırmaktır aslında.
Oysaki barış hayati bir konudur. Bu yüzden bu konu üzerine kafa yormayan insan gerçekten yaşamıyor demektir.
Günümüzde bütün toplumlarda her alanda çatışmalar olduğunu görebiliriz. Bunun nedeni insanların tekâmül etmemesi sonucunda bencilleşmesi ve çatışmalara girmesidir. Bireyler arasında, devlet ile vatandaş arasında, gruplar arasında, sınıflar arasında, kuşaklar arasında, siyasetler arasında, dinler arasında, partiler arasında, ülkeler arasında vb. sürekli çatışmalar çıktığını görmekteyiz. Bütün bu çatışmaların barış düşmanı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Gerçek barış bu çatışmaların olmamasıdır. Çatışmasız bir yaşam kölelik değildir, aslında anlayışın ve uzlaşmanın olduğu bir hayattır. Çatışmaların olmaması için herkesin tıpatıp birbirinin aynısı olması gerekmez, herkesin anlayışlı ve farkındalığının yüksek olması gerekir. Gerçek barış, toplumun farklı kesimlerini yok sayan bir barış değildir. Barış herkesin çatışma olmaksızın bir arada yaşayabilmesi demektir. Toplumdaki her birey tekâmül ederse sınıflar arası barış gerçekleşir.
Fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal psikolojik çatışmalardan en görünür olanı fiziksel çatışmadır. Ama fiziksel çatışmanın temelinde zihinsel, duygusal ve ruhsal çatışmalar vardır. Fiziksel şiddetin adli önlemler sayesinde önlenmesinin yanı sıra tekâmülü sağlayan değişim teknikleri de uygulanmalıdır. Değişim teknikleri bireyin içsel çatışmasını sona erdirmesini ve dışarıdaki savaş yangınına su serpmesini sağlar. Bireyin kendi içindeki çatışmayı ve dolayısıyla da dışarıda savaşa neden olacak davranışlara son vermesini sağlayarak toplumsal barışın inşasına katkıda bulunur.
Dünya Değişim Akademisi ‘Stres ve Öfkeyi Giderme Programı’nda bize paket olarak bu çalışmaları sunuyor: “Karamsarlıktan Özgürleşme programı, Öfkeyi Dönüştürme programı, Nefretten Özgürleşme Programı, Stres Yönetimi Programı, Şiddeti Aşma Programı, Yıkıcı Hiçbir Şey Yapmama Programı, Sınav Stresini Yenme Programı, Negatifi Pozitife Dönüştürme Programı, Çatışma Yönetimi Programı, Sorunsuz Ergenlik Programı, Hırs Giderme Programı”.
Bir ayda tamamlanan bu değişim programlarının her biri 8 seanstan oluşuyor. Her seans 45 dakika sürüyor ve uygulanan nefes teknikleri, dinamik yapılan beden hareketleri sonrası gevşeme tekniği ile son buluyor. Beden, zihin, nefes bağlantılı çalışma bireye kökten bir değişim sağlıyor. Artık çok geç olmadan dünya barışı için her birimizin şu sloganı tatbik etmesi gerekiyor: “Kendini değiştir dünyan değişsin, dünyanı değiştir dünya değişsin!