TBMM Başkanlığına sunulan ve Plan ve Bütçe Komisyonu'na sevk edilen yeni torba yasa ile vergisel bazı düzenlemeler yapılması ve süresi bitecek bazı düzenlemelerin süresinin uzatılması öngörülüyor.

İçeriğinde yer alan hususlar ile ilgili basında birçok haberler yer aldı, yazılıp çiziliyor ancak yazımızda olandan ziyade olması gerekeni biraz konuşalım.

2024-2026 dönemini kapsayan OVP’de indirim, istisna ve muafiyetlerin gözden geçirileceği ifade edildi ve Bakan tarafından da beyan edildiği üzere vergi reformu yapılacağı söylendi. Halihazırda buna ilişkin birkaç söylem dışında hiçbir icraat göremiyoruz.

Sadece Gelir ve Kurumlar Vergisi ile ilgili mevzuatımızda 160 civarı muafiyet ve istisna mevcut. Ancak torba yasaya baktığımızda (binde 5) ihracat ve bazı yurtdışı işler kapsamında yapılan götürü giderin kaldırıldığı, döviz katkısı sunulacağı düşünülerek yurtdışı iştirak kazancı istisnası ve hizmet ihracı kapsamında yapılan bazı faaliyetlerle ilgili düzenleme görüyoruz.

Emisyon primi istisnası kapsamında 17.5 milyar TL tutarında istifade söz konusu ancak kafayı binde 5’lik hükmü olmayan götürü gidere kafayı takmışız.

Menkul kıymet yatırım ortaklıkları ve fonları, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve fonları, girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ve fonları ile birçok fon ve ortaklıklara 83.9 milyar TL istisna sağlıyoruz, bunu konuşmak yerine birden fazla konut kredisinde BSMV istisnasını ele alıyoruz. Yıllık yüzde 40’ları aşan konut kredisinin zaten bir cazibesinin olmadığını, krediye ulaşılamadığını, alınan tutarında gayrimenkulün değerinin maksimum yarısı kadar olduğunu verilerden görüyorlardır sanırım.

Defalarca yazdım, dijital platformların vergilendirilmesi noktasında gecikiyoruz, burada 200 milyar TL var lehimize diye, hiçbir düzenleme yapılmazken torba yasanın gündem oluşturması son derece ikonik!

Yapılan düzenlemelere itirazım yok ancak makul bir faydası da yok. (2) no.lu KDV beyanını ayın 19’una çekip ödemeden indirim hakkı vermemek midir çözüm önerisi? Fatura sorgusunda poşet parası gibi 0.25 TL almak mıdır vizyon?

Serbest bölgelere Türkiye’den mal satıldığında KDV yönünden ihracat sayılıyor ve KDV iadesine konu ediliyorken aynı mal ÖTV yönünden ihracat sayılmıyor. Bunun anlaşılabilir tarafı yok, aynı mal bi kanuna göre ihracat diğer kanuna göre değil, tutarlı olalım ve millileşme kavramını adam akıllı tanımlayalım.

Her defasında Gelir İdaresine ve Maliye yönetimine güvenimi ifade ediyorum ama sağolsunlar onlarda her defasında beni şaşırtıyorlar.

Vergi sistemindeki çarpık düzeni mi değiştirmek istiyoruz, reform mu yapacağız? Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok, konular belli, bu hususta yeterli insan kaynağımız fazlasıyla var. 

Aylık 25.000 TL, yıllık 300.000 TL ücret geliri elde eden bir vatandaşımız 67.000 TL vergi öderken, aynı tutarda hasılat elde eden bir tiktok video yayıncısı 45.000 TL (o da kayıtiçi ise) vergi ödememeli. Bunun örneklerini çoğaltabiliriz. Dolayısıyla damga vergisi, BSMV, götürü gider, beyan ödeme süreleri, bunlarda uğraşmayı bırakıp adam akıllı işlerle ilgilenelim lütfen.