Kişisel dayanıklılığınızı nasıl güçlendirebilirsiniz?-1
Umut Tosunlar
Zor bir durumla karşılaştığınızda, o durumla ne kadar iyi başa çıkarsınız veya uyum sağlarsınız? Bu konuda COVID hepimizi test etti. Küresel etkisi yadsınamaz ve görünüşe göre bu süre kestirilemiyor. Bazıları için belirsizlik her şeyin en sarsıcı kısmı oldu.
Girişimciler ya da çalışanlar olarak belirsizliğe alışkınsınız. Önüne çıkan her problemi halletmeye alıştın. Aslında bununla gurur duyuyorsunuz. Ancak son zamanlarda, yıllardır mücadele ettiğiniz hayaller ve hedefler için ortaya çıkıp çalışmaya devam etmek daha zor. Bazen öyle hissedilmese de, bu normal bir tepkidir.
Araştırmalar, belirsizlikle başa çıkmanın, takip eden olumsuz sonuçlardan daha zor olabileceğini göstermektedir. Değişen zamana ayak uyduramayan birçok evrimsel canlıdan birinin uzantısıyız. Olumsuzluk önyargısına yönelik insan eğilimimiz göz önüne alındığında, yaşadığımız bu deneyimler görünüşte önemsiz veya önemsiz olsa bile kötüye odaklanmaktır.
Öyleyse, artık gün boyu potansiyel olarak tehlikeli kararlarla dolu bir dünyayla nasıl başa çıkacağız? Bu durumlarda beynimiz yüksek alarma geçer. Bu kişi bana 2 metre uzakta mı? Ofise gitmek güvenli mi? Önemli kararlar hakkında konuşmalı mıyım? vs.
Şimdi biraz fazla kullanılan önemli stres kaynakları karşısında iyi uyum sağlama yeteneğimize veya zor deneyimlerden sonra “geri dönme” yeteneğimize atıfta bulunuyor. Mevcut duruma göre çok faydalı bir beceriye sahibiz. Her şeyi inanılmaz derecede iyi idare eden (veya büyük ölçüde inkar eden) ve salgını büyüme fırsatı olarak gören insanları hepimiz tanıyor olsak da, çoğumuz iyi ve bazı kötü günlerle geçinmek için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Hangisinin olacağı konusunda çok az kontrol durumuna sahibiz.
Dirençliliği artırmak için çalışmak yardımcı olabilir. Harika haber şu ki, dirençlilik durumdan duruma değişebilen ve geliştirilebilir bir beceridir. Çünkü bugün kendinizi ne kadar dirençsiz hissederseniz hissedin, yarın biraz daha iyisini yapabileceğinize dair her zaman bir olasılık veya umut vardır.
Dayanıklılığın tüm faydaları göz önüne alındığında, büyük soru, onu nasıl arttırabileceğinizdir. İşte bu konuda birçok yoldan sadece birkaçı:
Gerçekçi iyimserlik
Yapılan incelemeler, iyimserliğin, genel pozitifliği etkileyebilecek diğer faktörlerle birlikte yalnızca yüzde 25 oranında kalıtsal olduğunu gösteriyor. Bir minnettarlık günlüğü tutmaktan, senaryoları bilinçli olarak olumlu bir ışık altında yeniden çerçevelemeye, haberleri izlememeye veya okumamaya gibi pek çok basit yol var.
İyimserliğin, zaman zaman zorlukların stresli yaşam olaylarına karşı dayanıklılığı artırdığı, depresyon ve anksiyete düzeylerini azalttığı sık sık gözlemlenmektedir.
Duygu bilinci ve kontrolü
Dirençli insanlar rahattır ve duygularını kolaylıkla ifade ederler. İster mutluluk, ister neşe, korku ya da üzüntü olsun, duygularınızı anlamak ve güvendiğiniz insanlarla onlar hakkında rahatça konuşmak, sizi daha dirençli yapar. Aynı zamanda zor bir dönemden geçtiğinizde işleri daha iyi idare edebilmenizi sağlar. Olan biteni paylaşma yeteneği, gerçekleştiğinde olumsuz bir duyguya “sıkışıp kalma” olasılığınızı azaltır.
Yorumlar